Ultimate Frisbee i Danmark

Et specialudvalg i Dansk Frisbee Sport Union

Teori 6 – Interviews med spillere

Mange dygtige ultimatespillere og unge talenter har startet deres ultimatekarriere, da de gik i gymnasiet. Vi har snakket med nogle af dem, og i dette afsnit kan du læse mere om, hvorfor de startede til ultimate, hvorfor de blev ved med at spille, og hvad der er det bedste ved sporten.

Interview 1

Navn: Anna Grønkjær
Alder: 19 år
Gymnasie: Det Frie Gymnasium
Student: Årgang 2021
Tidligere sportsgrene: Badminton, fodbold og dans

Anna blev introduceret til ultimate af sin veninde og meldte sig ind i en af Københavns ultimateklubber efter at have været med til Gymnasie DM i 2. g, hun blev straks fanget af den fede energi og intensitet der er når man spiller. Som noget særligt ved ultimate fremhæver Anna fair play også kendt som spirit of the game, samt at der på tværs af både erfarne og mindre erfarne spillere er et stort fokus på at alle skal have det bedste ud af hver træning og hver kamp – så alle er involveret og bliver bedre. Det store sammenhold der er indbyrdes mellem de danske klubber er noget Anna sætter stor pris på, hun fremhæver dynamikken der opstår mellem mod- og medspillere som noget helt særligt. På grund af sportens størrelse i Danmark, følte hun at hun som ny spiller hurtigt blev integreret i både selve sporten og det social omkring den. At man skal tage ansvar for sit spil og de fejl man kommer til lave synes Anna er en god ting.

“Noget af det bedste ved ultimate er det forhold de forskellige klubber i hele landet har til hinanden.”
Anna, 2020

Interview 2

Navn: Patrick Ryom
Alder: 20 år
Gymnasie: Gefion Gymnasium
Student: Årgang 2019
Tidligere sportsgrene: Fodbold, rugby, badminton, svømning, springgymnastik,
volleyball og basket

Patrick har dyrket mange forskellige sportsgrene, før han startede til ultimate. I ultimate fandt han noget anderledes og følte, at han kunne udvikle sig på mange forskellige måder samtidig med at han blev en del af et fedt fællesskab. Den evige udfordring og muligheden for at blive ved med at udvikle sig er en del af grunden til, at Patrick er blevet bidt af at spille ultimate. At blive en dygtig ultimatespiller har krævet meget træning og dedikation, hvilket har resulteret i, at Patrick i dag er en del af det danske u24-landshold.

“Min bedste oplevelse har været at være med til u24 VM og spille mod lande som USA og Japan og opleve hvor stort et fælleskab jeg er en del af og hvor dygtige atleter der findes inden for sporten.”
Patrick, 2020

Interview 3

Navn: Selma Ørsted
Alder: 21 år
Gymnasie: Gefion Gymnasium
Student: Årgang 2018
Tidligere sportsgrene: Håndbold

Selma prøvede ultimate til idræt i 2.g og synes, det var sjovt, selvom hendes egen klasse ikke gik så meget op i det. På gymnasiet fandt hun sammen med et par veninder, et hold med spillere på fra forskellige klasser og andre årgange, hvor de hurtigt fik succes både socialt og på banen. Da hun kom hjem efter to sjove dage med ultimateholdet til gymnasie DM i Tørring begyndte hun at spille i en af de københavnske klubber. Før hun startede til ultimate, har Selma spillet håndbold på højt niveau. Hun beskriver hvordan det inkluderende fællesskab og høje humør i ultimate var anderledes end hvad hun havde prøvet før. Som noget af det bedste fremhæver hun de mange aspekter man bliver udfordret på i kombination med en stejl læringskurve, man bliver hurtigt god og man kan altid blive endnu bedre. Fra ultimatebanen beskriver hun mesterskaber med sit klubhold samt EM i Holland som nogle af de største oplevelser.

“Ens læringskurve er ekstremt stejl og selv nu efter 4 år, så kan man stadig
lære SÅ meget mere.”

Selma, 2020

Interview 4

Navn: Karoline Kramer
Alder: 24 år
Gymnasie: Aabenraa Statsskole
Student: Årgang 2016
Tidligere sportsgrene: Tennis, golf, håndbold, ridning, gymnastik og fodbold

Karoline startede til ultimate efter at have hørt om sporten fra sin søster og blev hurtigt bidt af sporten. Der var et godt socialt fællesskab omkring holdet i gymnasiet og her mødte hun hendes nu allerbedste veninder. Ultimate var med til at give hende et stærkt netværk på gymnasiet og sidenhen har hun også oplevet hvordan det tætte fællesskab omkring sporten findes såvel i Danmark som i udlandet, hvor man altid kan finde nye bekendtskaber. Karoline fremhæver følelsen af at jagte en disc i fuld fart op ad banen og gribe den med det yderste af fingrene som det aller bedste.

“Jeg rejste til New Zealand for at være au pair efter gymnasiet og fik mulighed for at spille på et lokalt hold i Auckland. Det var mega fedt og hjalp mig til at møde nye mennesker i byen.”
Karoline, 2020

Interview 5

Navn: Mads Gotlieb
Alder: 29 år
Gymnasie: Tørring Gymnasium
Student: Årgang 2011
Tidligere sportsgrene: Fodbold, badminton, håndbold og basketball

Mads blev introduceret til ultimate tidligt i gymnasiet og begyndte allerede at spille med gymnasieholdet i 1.g, kort efter meldte han sig ind i den lokale klub. I gymnasiet var han med til at vinde Gymnasie DM i ultimate med Tørring Gymnasium to gange. Siden da har Mads udviklet sig meget som spiller, og som en af kun meget få danskere har han spillet som professionel i den nordamerikanske liga der er den bedste i verden. Mads fremhæver fællesskabet i sporten og respekten spillerne imellem som noget af det vigtigste. Efter gymnasiet tog Mads på en verdensomrejse med en disc i tasken. Det blev til mange mindeværdige stunder med discen som omdrejningspunkt og starten på en række fantastiske venskaber, hvoraf han stadigvæk har kontakt med en god håndfuld her 10 år efter.

“Der er 2 aspekter til ultimate, som har fået mig til at fortsætte i sporten: Det sociale, og muligheden for udvikling.”
Mads, 2020

Interview 6

Navn: Sofie Ankjær
Alder: 32 år
Gymnasie: Tørring Gymnasium
Student: Årgang 2008
Tidligere sportsgrene: Fodbold og badminton

Sofie har spillet ultimate siden 1.g i gymnasiet og har siden udviklet sig både som spiller og træner. Hun finder det befriende, at der ikke er en dommer, men derimod en uvurderlig respekt for modstanderen både på og underfor banen. Hun sætter stor pris på det sociale sammenhold, der er i sporten, både internt og på tværs af klubber. Derudover fremhæver hun det unikke ved, at sporten både kræver god teknik, taktisk forståelse og fysisk styrke. Disse aspekter har hun både trænet hos sig selv som spiller, men også hos andre i sin rolle som landstræner for det danske mix-landshold. Den helt specielle stemning til ultimateturneringer rundt omkring i Europa har haft stor betydning for, at Sofie er blevet ved med at spille ultimate siden hun gik ud af gymnasiet, og den bliver hun aldrig træt af.

“Jeg har altid elsket at dyrke holdsport, men det jeg specielt godt kunne lide ved ultimate, var at det var fedt at spille en sport, hvor det var muligt at spille mix.”
Sofie, 2020

Spørgsmål til selvevaluering

  • Hvor mange forskellige sportsgrene har spillerne dyrket, før de startede til ultimate?
  • Hvad fremhæves flere gange som en af grundene til, at spillerne er blevet ved med at spille ultimate?
Download som PDF