Teori 3 – Spirit of the game

Spirit of the game er skelettet i ultimate og en essentiel del af spillet og sporten på alle niveauer. Spirit of the game skaber en struktur, hvor alle spillere tager ansvar for spillet og derved erstatter en dommer. På samme måde som en fodboldkamp ikke fungerer uden en dommer, kan ultimate ikke fungere uden spirit of the game.

Spirit of the game er en form for sportslig socialisering, hvor der lægges stor vægt på fairplay, ærlighed og respekt for modstanderen og for spillet. Det er bundet op på reglerne og bruges i kamp af alle spillere. Det vurderes løbende af hver spiller, om kampen forløber i overensstemmelse med reglerne. Som ultimatespiller er det dit eget ansvar at kende reglerne og råbe op, når der er situationer, der strider imod reglerne. Reglerne skal altid bruges retfærdigt og kommunikeres respektfuldt.

Samtlige spillere og trænere på begge hold er ansvarlige for, at kampen bliver spillet med ’god spirit‘. Det er især i tætte kampe, at spillernes spirit bliver testet. Kalder modstanderen en fejl på dig, kan du bruge princippet BE CALM:

BE CALM

Breath
Explain

Consider
Ask
Listen
Make the call

Tag en dyb indånding
Forklar hvad du oplevede der skete

Overvej deres synspunkt
Spørg andre om regler og perspektiver
Lyt til hvad andre spillere siger
Tag en beslutning om dit kald

Når en kamp er slut, stiller de to hold op i en spiritcirkel, hvor de står skulder-ved-skulder og takker hinanden for kampen. Det tabende hold starter med at tale. På den måde afsluttes kampen så eventuelle uenigheder fra banen ikke tages med i omklædningsrummet.

Det danske og russisk U20-landshold i en spiritcirkel til junior-EM 2019

Spirit of the game evalueres efter hver kamp ved at begge hold vurderer kampen og uddeler en spiritscore til modstanderholdet. Scoren er udelukkende baseret på den netop afsluttede kamp, og hvis holdene mødes igen i en anden kamp, giver man dem en ny score for den kamp. En spiritscore er et tal fra 0 til 4 point, som man vurderer modstanderholdet på i fem forskellige kategorier. En score på 2 point svarer til en god og gennemsnitlig kamp. En score på 0 er meget ringe, og 4 er helt exceptionel. De 5 kategorier introduceres herunder sammen med en vurdering der svarer til en spiritscore på 2 point i de enkelte kategorier.

Spirit kategori

Vurdering svarende til 2 point

1. Kendskab til og brug af regler

De havde en tilstrækkelig forståelse af reglerne, de misbrugte ikke reglerne med vilje, de ville gerne lære mere om regler de ikke havde hørt om før

2. Fejl og kropskontakt

Der var ikke nogen bemærkelsesværdige situationer

3. Villighed til at spille fair

De kaldte ikke ubetydelige fejl, de respekterede vores kald, de undskyldte når det var på sin rette plads, de tilpassede deres opførsel baseret på vores påtale

4. Attitude og selvkontrol

Spillerne viste en generel positiv attitude og havde god selvkontrol, de efterlod et positivt indtryk, de spillede med passende intensitet uafhængigt af stillingen

5. Kommunikation

Konflikter blev løst uden eskalering, de kommunikerede respektfuldt, de lyttede både til os og til hinanden, deres holdkammerater/ sidelinje hjalp til, hvis de blev spurgt

Til ultimateturneringer kåres der både en vinder af turneringen og en vinder af spirit. Vinderen af spirit er det hold, som i gennemsnit har modtaget den højeste spiritscore for sine kampe.

Download som PDF

Spørgsmål til selvevaluering

  • Hvor mange point kan man give i hver kategori?
  • Hvad betyder det at man har god spirit?
  • Kender du andre holdsport, hvor der ikke er en dommer?