Teori 5 – Ultimate i Danmark

Ultimate i Danmark er organiseret af Dansk Frisbee Sport Union (DFSU), som optager danske ultimate klubber som deres medlemmer. Danske ultimateklubber er stiftet som frivillige foreninger og drives på samme måde som andre idrætsforeninger med en bestyrelse, trænere og medlemmer. Hvis man er medlem af en ultimateklub i Danmark, bliver man altså medlem af DFSU også. På denne måde er strukturene indenfor ultimate i Danmark den samme som i andre idrætsgrene.

DFSU og klubberne

I 1978 blev Dansk Frisbee Forbund (DFF) oprettet, hvad der nu kendes som Dansk Frisbee Sports Union (DFSU). DFSU består af frivillige og ansatte, der driver forbundet og holder sporten ultimate ved lige samt arbejder for at udbrede den. Udover at arrangere Danmarksmesterskaberne står DFSU også for at oprette landshold, som deltager ved internationale stævner. De første ultimateklubber i Danmark blev oprettet i 1979. I 2020 er der 21 klubber med omkring 600 medlemmer spredt ud over Danmark.

Alle nye klubber bliver også støttet af DFSU, som ligeledes hjælper klubber med at blive oprettet i områder, hvor der ikke i forvejen er en klub. Så snart en klub er oprettet og medlem af DFSU, kan klubben deltage ved turneringer og stævner, som arrangeres af DFSU.

Danmarksmesterskaberne i ultimate

Danmarksmesterskaberne (DM) i ultimate bliver organiseret af DFSUs DM-udvalg. Tre gange om året bliver der afholdt danmarksmesterskaber i ultimate henholdsvis på græs (udendørs), indendørs og på strand. Udendørs er der tre divisioner: dame, herre og mix. Vinderne af DM har mulighed for at deltage i de europæiske klubmesterskaber, som kan sammenlignes med Champions League i fodbold.

Begynderturneringer

DFSU afholder udover DM også jævnligt begynderturneringer hvor nye hold og spillere kan spille mod hinanden. Turneringerne arrangeres rundt om i landet både i løbet af indendørs- og udendørssæsonen.

Landshold

I ultimate afholdes der både europa- og verdensmesterskaber for landshold i aldersgrupperne U20, U24, Senior, Master og Grandmaster. Disse mesterskaber afholdes både for herre-, dame og mixhold, hvor stævner ofte er meget store. De internationale mesterskaber afholdes historisk set udendørs og på strand, men fornyligt også indendørs, hvor Danmark var vært ved det første indendørs europamesterskab i januar 2020.

Af dansk ultimate landsholdsresultater fremhæves:

  • 2019 Dame Master EM sølv – Strand
  • 2019 Mix Senior EM 5. plads – Udendørs
  • 2015 Open Masters EM guld – Udendørs

Spørgsmål til selvevaluering

  • På DFSUs hjemmeside findes en oversigt over alle de danske klubber. Hvilken klub er tættest på dig?
  • Hvilket jubilæum kunne DFSU (og tidligere DFF) afholde i 2018?
Download som PDF