Ultimate Frisbee i Danmark

Et specialudvalg i Dansk Frisbee Sport Union

Teori 4 – Angrebstaktik (stak)

Når man er det angribende hold, findes der forskellige taktikker til, hvordan man bedst udnytter pladsen på banen. En af disse taktikker er stak. Udgangspunktet i stak-taktikken er, at der er én kaster, og resten af spillerne, løberne, placerer sig på en række foran kasteren. Rækken kaldes i denne taktik for stakken. Stakken placeres midt på banen for at skabe plads på sidene, hvor det er nemmest for kasteren at kaste til. På figuren ses det frie område. Her er der plads til, at man som løber kan modtage en aflevering fra kasteren.

En stak opstillet på en ultimate bane

Som løber er man som udgangspunkt kun fri, når man er i bevægelse. Hvis man står stille, gør man det meget let for sin opdækker at blokere eller forhindre en aflevering. Derudover er det svært for kasteren at ramme ét bestemt punkt. Når løberen er i bevægelse, kan kasteren i stedet kaste til et rum foran løberen, der så tilpasser sit løb efter kastet. Princippet i stakken er at skabe så meget frit område på banen som muligt til løberne at bevæge sig i.

Løberens tre faser

Som løber kan man befinde sig i tre forskellige faser:

  • Angreb: Når man løber ud fra stakken for at gøre sig tilgængelig for kasteren og modtage en aflevering
  • Skabe plads: Når man ikke er blevet fri og derfor løber hurtigst muligt tilbage til stakken for at skabe plads til sine medspillere
  • Pause: Når man står i stakken, holder man pause indtil sit næste angreb

I stakken kan man lave forskellige aftaler om, hvem der skal løbe hvornår. Det kan være hensigtsmæssigt, at det altid er den, der står bagerst i stakken, der igangsætter et angreb.

Når en løber angriber et åbent område, kaldes løbet et cut. Fra stakken er der to forskellige cuts, man oftest gør brug af: modløb og medløb.

Modløbet er et løb, hvor en angrebsspiller forsøger at blive fri til at modtage discen ved at løbe imod kasteren. Løbet starter med, at man løber 3-4 skridt mod målzonen, man skal score i, hvorefter man vender skarpt og løber mod kasteren for at modtage en aflevering. Ved at finte at man vil løbe mod målzonen, er der større mulighed for at komme fri på det egentlige løb mod discen.

Modløbscut fra den sidste løber i stakken

Medløb fungerer på samme måde som modløb, men omvendt. I et medløb bevæger angrebsspilleren sig væk fra kasteren, og spilleren løber derfor “med“ discens retning, når den kastes. Dette løb starter med, at man tager 3-4 skridt i retningen af kasteren, hvorefter man vender og løber mod målzonen, hvor man skal score. Dette løb kræver et længere kast fra kasteren.

Medløbscut fra den første spiller i stakken

Erfarne ultimatehold, kan finde på at variere stak-taktikken på mange forskellige måder afhængigt af holdets kompetencer og modstanderens forsvarstaktik. Der kan cuttes fra forskellige positioner i stakken, man kan lave flere cuts i en bestemt rækkefølge, man kan have mere end én spiller i kasterpositionen foran stakken, stakken kan roteres 90 grader, osv.

Spørgsmål til selvevaluering

  • Hvilke tre faser er der som løber?
  • Hvorfor placeres stakken på midten af banen?
  • Hvad er et cut?
Download som PDF